Vyhledávání

Kontakt

Články z domova i ze světa

rygl@ppc-seo.cz

Tepelná čerpadla nejen pro nízkoenergetické domy

22.02.2012 17:13

Snad každý, kdo si pořizuje topení do nízkoenergetického domu, si položí otázku: Mám si pořídit tepelné čerpadlo jako energeticky nejúspornější topný zdroj, když tepelné ztráty mého domu jsou tak malé? Vrátí se mi investice do tepelného čerpadla za dobu jeho životnosti? Jaký typ tepelného čerpadla by pro mě byl nejvýhodnější?
Nejprve je třeba si uvědomit, že tepelná energie potřebná k vytápění je pouze část veškerého potřebného tepla. Nemalou část z celkové tepelné energie potřebuji k ohřevu teplé vody, tím spíše u nízkoenergetických domů. Tepelné čerpadlo by tedy mělo zajišťovat i ohřev teplé vody. Máte-li bazén, pak je k jeho efektivnímu provozu využití tepelného čerpadla zásadní.
Vrátí se mi investice do tepelného čerpadla? Aby to tak bylo, musí tepelné čerpadlo za dobu své životnosti uspořit nejenom prvotní pořizovací náklady, ale i náklady vzniklé během jeho provozu, např. při výměně opotřebených dílů. Při rozhodování o cenové kategorii pořizovaného tepelného čerpadla je třeba zvážit toto:
-    Pořídím-li si nejlevnější tepelné čerpadlo, jeho životnost bude krátká a může vyžadovat servis některých dílů, budou-li vůbec tyto díly pro servis k dispozici a nebudu-li muset vyměnit celé tepelné čerpadlo.
-    Pořídím-li si nejdražší tepelná čerpadla, budou součástí ceny nejenom kvalitnější komponenty (doufejme), ale také značka. A ta může v ceně tepelného čerpadla být podstatnou položkou.
Většinou je tedy nejlepší „sáhnout“ po tepelném čerpadle někde uprostřed. Na trhu je dnes spousta typů tepelných čerpadel. Za zmínku stojí kompaktní tepelná čerpadla AirWatt-C a GeoWatt-C firmy JESY spol. s r.o. Proč jsou tato tepelná čerpadla vhodná pro nízkoenergetické domy?
-    Jsou kompaktní — v jedné skříni je systém tepelného čerpadla, zásobníky topení a teplé vody včetně elektroohřevů, solární výměník pro ohřev vody ze solárních panelů, oběhová čerpadla, expanzní nádrž(e) a samozřejmě regulační systém — nepotřebujete už jinou technologii.
-    Jsou projektována na dlouhou životnost — nerezový výparník tepelného čerpadla s kvalitním nízkootáčkovým ventilátorem, SCROLL kompresor bez elektronické regulace otáček.
-    Jsou efektivní — výparník tepelného čerpadla má velkou plochu s velkým odstupem lamel, což umožňuje méně časté odmrazování. Systém DOIN (defrost only if need) zajišťuje odmrazování podle skutečného stavu výparníku, což zefektivňuje provoz tepelného čerpadla jak v období vysoké vlhkosti kolem 0 °C, tak i při teplotách velmi nízkých.
-    Jsou rozšířitelná — tepelná čerpadla umožňují integraci dalších technologií (bazén, krbová vložka…).
-    Jsou „zkušená“ — za 15 let získali jejich tvůrci mnoho zkušeností, které aplikují při konstrukci a výrobě těchto tepelných čerpadel.
-    Mají kompletní podporu — vzhledem k tomu, že jsou tato tepelná čerpadla vyráběna českou firmou s více než 20letou existencí na trhu, mají plnou podporu jak při instalaci a uvedení do provozu, tak i v případě záručního a pozáručního servisu a poradenství.
Kompletní informace o těchto tepelných čerpadlech lze získat na stránkách výrobce (www.tepenacerpadla.info).